Ti rezultati su ohrabrujući i mogu ponuditi dragocjeno dodatno vrijeme za pacijente čiji je rak prestao reagirati na konvencionalne tretmane i ostavio malo opcija.

Obecavajuca pronaći lijek, poznat kao eribulin, bila predstavljena na Rak Konferenciji Nacionalne Rak Instituta za Istraživanje (REHABILITACIJU) u Liverpool, UK i prvobitno razvijen od molekula zvao Halichondrin B, što je prirodno proizveden u vrsta morski sundjer zvao Halichondria okadai.

Na osnovu rezultate to su dva velika klinička ispitivanja uključuje više od 1.800 žene sa rakom dojke to je već počela da se širi na druge dijelove tijela (proces poznat kao metastazira), učesnika koji je dobio eribulin preživio skoro pet mjeseci duže od onih koji su uzeli konvencionalna tretman. Lijek djeluje tako što sprječava ćelije raka da se podijele na dvije nove ćelije (mitosis).

Napredni rak dojke može biti vrlo teško liječiti, tako da su ti rezultati mali ali važan korak, ” izjavio je Chris dvanaest, direktor istraživanja.

Zadnjih godina, lečenje od raka prolazilo je kroz niz uspona i padova. Iako su neke metode pokazale linearni napredak, druge su se značajno popravile. Naime, tretman rak prostate je prošla kroz sjajno napreduje, pa opstanak i kvalitet života pacijenata je i poboljšana. Međutim, uprkos unaprjeđenjima, u završnoj fazi liječenja primijećen je otpor droge. Ovo je primorao istraživača i dalje kopati u moguće mogućnosti nastaviti napreduju rak, terapiju, i sada istraživanja pokazuju da je marinac spužve možda drži ključ više optimalna tretman.

Za nekoliko godina, istraživači su vjerovali da je u morski život ključeve može naći objasniti patološki procesa ljudskog tijela. U tom smislu, potražile su se alternative liječenju raka kako bi se otvorio jaz nade kod pacijenata. U prošlosti, na primjer, hemijska jedinjenja poklon u marinac spužve već je bio izoliran zbog koristi u razvoju leukemije drogu. I sada istraživači na Dalekom Istoku Federalni Univerziteta u Rusiji, zajedno sa kolegama iz Njemačke, izdvojio jedinjenje se zove 3,10-dibromofascaplysi od mora spužve poznat kao Fascaplysinopsis reticulata, da testiram ih na liječenje rak prostate.

Nakon izolaciju jedinjenje, oni gotov to test mehanizme u nekoliko rak prostate ćelije i rezultati su obećavajuće. Otkrili su da je spoj morske spužve prisilio stanice tumora da umru kroz programirani proces smrti ćelija poznat kao'apoptoza’. Smatra se najpovoljnijim načinom djelovanja antikorupcijske droge.

Sea spužve se mogu boriti protiv raka.
“Spoj pregledao, dok ubijaju rak ćelije, čak i oni su otporne na standardne hemoterapija, aktivira istovremeno enzim (kinase) koji štiti ove stanice tumora. Međutim, to se ne može smatrati ‘dobrim’ ili ‘lošim’ efektom. Ovo je samo mehanizam od akcije, razumijevanje to ukazuje na primjenu 3,10-dibromofascaplysin zajedno sa inhibitora od ovih enzima, ” kaže Dr. Sergej Dyshlovoy, od Biološki Supstance Laboratoriju i ko-autor istraživanja

Prema istraživačima, kombinacija drugih antikorupcijskih lijekova već odobrena zajedno s spojom 3.10-dibromofascaplysina, poboljšava antitumorski efekat. Međutim, istraživanje još uvijek traje i moglo bi dovesti do razvoja novih droga. Mada bi i dalje da bude godina da vidim napredak u farmakologiju, to je otvorio nadam se da upravlja tretmani efikasnije protiv rak prostate.

Komentariši