Vlagu mealybugs su popularno poznati po svojoj naviku” kotrlja ” u malu loptu kada se osjećaju u opasnosti. Druga imena po kojima su poznati su prascima, praščići i loptu bube.

Oni su karakterizirani svojom sposobnošću da se valjaju na balu kada se osjećaju ugroženim. Još jedna jedinstvena osobina je da imaju sedam pari nogu. Također djeluju kao kenguri, noseći svoja jaja sa sobom u posebnoj torbi zvanoj marsupio. Još čudnije, oni ne pišaju. Umjesto toga, oni razmjenjuju plinove kroz strukture nalik bronchiju.

Mesnati insekti igraju važnu ulogu u životnom ciklusu biljaka. Vraćaju organske tvari u tlo tako da ih može dalje kopati gljive, protozoa i bakterije. Ovaj proces proizvodi prirodni zalihe nitrate, phosphates i druge vitalne hranjive tvari koje biljke trebaju da napreduje sada, i u buduće raste sezone. Važno je ne uvesti ih prerano u vrt, jer imaju tendenciju da jedu biljke u nastajanju. Oni često dožive i do tri godine.

Siguran sam da ste to već znali, ali da li ste znali da cochineali imaju važnu ulogu u uklanjanju toksičnih teških metala sa naših tla? Uprkos tome što su vrlo mali, oni su od najveće važnosti za ekosisteme.

KAKO SE UKLANJA TEŠKI METALI?
Cochineals živjeti uglavnom u mraku i vlažno uglova naših vrtovima, gdje mogu biti bliže porijeklo biljke, s kojima su veoma važan vezu.

Cochineali u zemlju stavljaju organsku materiju kako bi je mogle svariti gljive, protozoa i bakterije. Ovaj prirodni proces stvara zalihe nitrata, fosfata i drugih vitalnih hranjivih tvari koje biljke trebaju da razviju zdravlje.

Dok se hrane biljkama i korijenima u nastajanju, oni uzimaju teške metale poput olova, kadmija i arsena. Njihovi unutrašnji organi su sposobni da ih kristalizuju, postajući sferične naslage u njihovim srednjim iznutricama.

Ova posebna imovina daje mesnatim bubama izuzetnu otpornost za opstanak na kontaminiranim mjestima, daleko superiornijim od većine drugih životinja.

Najbolje od svega je to tako jednostavno postojeće su obično mogao spriječiti otrova iz prodiru u podzemnih voda, koja se stabilizira na tlo i štiti čist izvore vode.

2017 godine, studiju našao da su i oni imaju važnu ulogu u umanjimo trag nivoa, kao što su deo ishrane formirali tlu, rajčica ili patlidžan biljke, cochineals sebe, i bubamara, njihovih prirodnih neprijatelja.

Pa, znaš, sljedeći put kad te vidim mealybug hrani biljka ili korijen, nemoj ubiti ili da budem zgrožena, jer su igra veoma bitnu ulogu za ekosistem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.