Brazilska vlada odobrila je sušno-tolerantnu GM pšenicu zvanu HB4, nacionalni razvoj koji vodi kompanija Bioceres.

Ova pšenica ima reputaciju da je najotpornija, tolerantna i produktivna. Vijesti, što obišao vijesti portali svijeta, uključuje Argentini direktno: unaprijed je razvila specijalista iz Conicet i državni Univerzitet Litoral, u saradnji sa Bioceres, lokalne firme koja će dobiti patent za dve decenije.

Taj događaj je dodao novo poglavlje u debate da, decenijama, razvija oko proizvodnje gmo, spor sa branitelja i oni su na jednoj strani, a drugi za krek.

Naučnici su se konsultovali i u vezi ekoloških efekata, jer hb4 tehnika implicira pritisak na pošumljavanje. “Oni također utječu na oprašivače, jer Argentinsko Društvo pčelara osuđuje. Sva dinamika ekosistema se mijenja i postoji gubitak različitosti produktivne matrice”. Kao skladu, oni tvrde da hemikalije napraviti proizvodnju skuplje, tako da završe više velikih igrača na selu i koncentracija zemlju.

Kontroverza otvorena u Brazilu
Još jednom, zdravlje zajednice i teritorija su označen za žrtvu, interesa biznis imaju prednost nad stvarno treba našeg naroda.

Više organizacija pokazalo je da se u našoj zemlji ne daju uslovi da se HB4 pšenica razdvoji od konvencionalne pšenice kao što je obećano, tako da će ceo lanac pšenice biti kontaminiran. Taj novi GMO odbačen je na mnogim međunarodnim tržištima, ali ga uglavnom odbacuju oni koji rade za zdravu, bezbjednu i suverenu dijetu.

Moramo zaštititi žito kao hranu za život, a ne kao resurs finansijskih špekulacija i agenta štete našem zdravlju. Za ovo predlažemo alternative ruku pod ruku sa agroecological proizvodnju, pšenice to pomaže da se brine o našoj zemlji, našoj seljaštva, naše zdravlje.

Sa velikom brigom zahtevamo da Nacionalni Vladi unazad odobrenje toksičnog pšenice, koji koristi samo korporacije koje stavljaju u opasnost hranu i zdravlje Argentinac ljudi.

Komentariši