Mnogi fotografi širom sveta su prikazivali neverovatne noći na veoma različitim mestima. I u sve njih, zvezde, mesec i zvijezde to izgleda da ukljucim i u nebo probudi sve naše iznenađenje, u isto vrijeme da su nas podseti da je Svemir koji je naša planeta je dio je mnogo veći nego što možemo vidjeti.

Ali, da li ste primetili ili ne, imamo sve manje noći kao što je ona. Zašto? Zato što koristimo sve više i više struje, što znači sve više i više umjetnih svjetla na nama. Ovo ne samo da stvara veće potrošnje energije (i stoga, veće troškove od fosil resursa), ali također nas spriječava da vidi nebo u svom njenom sjaju, čak i na naš ciklus spavanja (biološki sat) i ostalo vremena.

Prema istraživanju koje je nedavno objavljene u Dnevnik Nauke, veštački zapalio otvorenom prostoru odrastao brzinom od 2.2% godišnje, što znači globalni povećanje od oko 9% za samo četiri godine.

Pored toga, zapažaju oni, povećanje rasvjete desilo se uglavnom u Južnoj Americi, Africi i Aziji. U mjestima sukoba poput Sirije, Svjetlina se smanjila. A u drugim poput Italije, Holandije, Španije i Sjedinjenih Država, oni su ostali stabilni.

To implicira rastuće zagađenje svijetlom, sa negativnim posljedicama na faunu, floru i dobrobit čovjeka. Ovo se može pratiti preko satelitskih podataka.

Prizor na nebu koji se može posmatrati samo na nekoliko mjesta.

Čemu ovo povećanje? Popularnost je DOVELO svjetla koja se generiše veće efikasnosti u potrošnje energije i dao veće svijetlost, je jedan od razloga za veće svetlosnom zagađenju. To ne znači da su ta svjetla negativna u sebi, već činjenica da su instalirana sve više i više.

Čineći noć svetlijom utiče na naš odmor i povećava rizike raka, dijabetesa i depresije. U slučaju životinje, njihovo ponašanje mogu biti pod stresom ili dezorijentisan, stvarajući utjecaja na lancu ishrane i ekosistem kojoj pripada.

“Mi ćemo svjetlo stvari koje nismo svjetlo prije, kao bicikl put u parku ili put koji vodi do periferiji grada. Sve ove nove koristi svjetla nadoknade, na neki način, štednja imali smo,” kaže Christopher Kyba, glavni autor istraživanja.

Šta da radimo?
Biram svjetla niže intenzitet, ugasi ih kad ne trebamo ih, ili izabrati amber je DOVELO svjetla umjesto plave ili violet, što su najviše da škodi životinje i ljudi. U društveni nivou, neki smatraju da je poenta da bi trebali početi da razmislim o zašto povezujemo sigurnosti sa svjetlo, jer to nije uvijek na slučaju i možemo imati štetne “oporavak efekat” za svakoga.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.