Različite vrste drveća imaju tendenciju da se manje takmiče u korištenju šumskih resursa. Stoga, u lice klimatske promjene, raznolikost šumama ima koristi uticaj na stabilnost svoju produktivnost je u lice suše događaja.

Istraživački tim pod vodstvom Complutense Univerziteta u Madridu potvrdio je ovo, iako je to poboljšanje nije primijetio tokom ekstremne vremenske prilike, poput velike suše.

Do sad nije bilo poznato da li će mješavina različitih vrsta drveća biti korisna šumama ograničenim vodom kao što su Mediteran i da reagiraju na ekstremne događaje poput klimatskih kriza.

Studije iz Complutense Univerziteta u Madridu, Univerzitet od Baskijski Zemlji, Autonomna Univerziteta u Madridu i Univerziteta u Alcalá pokazali to u kontekstu povećanje suša i česte ekstremno događaja, adaptacija mjere kao što je povećanje različitosti možda neće biti dovoljna da ublaži suše.

“Našu studiju pokazuje da je veza između raznolikosti i produktivnost je u mediterana šumi ekosistema je vezana za povećanje stabilnost rast, ali odgovor na ekstremnom događaja, pozitivan efekat različitosti izgleda da je razrijeđen od osetljivost vrsta da vode stres i konkurencija,” objašnjava Enrique Andivia, istraživač u odjel za Biološke, Ekologiju, i Evolucija Univerziteta Complutense od Madrida (UCM).

Šuma poput borova i hrastova Sierre madrileńa, pod pregledom
Istraživači su analizirali borove i hrastove, i u mješovitim masama i u nepreciznim masama, u Sierra de Guadarrami (Madrid).

“Ovo planine je odličan slučaj od Mediterana planinskom oblasti su mesta za proučavanje posljedice klimatske promjene u dinamiku biljka zajednica”, opravdava Andivia izbor.

Prijavljuju dedrochronological tehnika-studija drvo prstenje – rast 120 drveće je rekonstruisana kroz njihove živote, fokusira uglavnom u poslednjih 60 godina, gdje su izmereno odgovor rasta da različitih događanja ekstremne suše.

Na taj način, eksperti su pokazali kompleksnost pozitivnih i konkurentnih odnosa među vrstama, što može varirati u skladu s klimatskim fluktuacijama.

“Ovo su rezultati su važno implikacije na šumsko, posebno za adaptacija naše šume na klimatske promjene,” se završava istraživač Asier Herrero, iz odjela za Biljku Biologije i Ekologiju Univerziteta u Baskijski Zemlji. Ova studija je razvijena u okviru projekta ADAPTAMIX.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.