Strelica će biti prva misija na svijetu koja će testirati tehnike planetarne odbrane, demonstrirajući metodu odvraćanja asteroida, zvanog kinetički udar.

Prije više od 66 milijuna godina, utjecaj na Chicxuluba promijenio je tok evolucije izazivajući izumiranje velikih reptila. Nekoliko automatskih opservatorija skeniranje nebo svake noći, tražeći posjetioce koji može predstavljati sličan opasnosti pa unapred. Zato što je tajna dobre obrane je rano otkrivanje, kada još uvijek ima vremena da se nešto poduzme.

Do sada je otkriveno nekih 20.000 asteroida čija ih orbita može približiti našoj planeti. NASA smatra se opasnim nikoga da prelazi 140 metara u promjeru i mogu pristup manje od 10 miliona kilometara, možda oko 5.000 ukupno. Mada u ovom trenutku nema opasnosti za narednih 50 godina, od pada krtica te velicine moze

Dok asteroida Didymos će zadržati svoje kretanje oko Sunca gotovo je netaknuta, sudar je očekivao da odvuče u orbitu mali asteroida Dimorphos u malom ali jasan nacin, djelić jedan posto, dovoljno da možeš da se meri sa zemlje na osnovu radarima i teleskopima.

Istraživači će imati mogućnost da vidim Didymos asteroida sistem izbliza, čak i na kratko, zahvaljujući DRACO deo na brodu STRELICA i CubeSat, LICIACube italijanske Prostor Agencija.

Lansirana neposredno pred udar, kutija sa cipelama će dokumentirati udar strelice i njegove posljedice. DRACO, izviđačka kamera je jedini instrument na pikadu. On će prvenstveno služiti kao optički navigacijski sistem strelica, hvatajući slike koji pomažu brodu da dođe do svog cilja. DRACO će vam predstavim svoje slike u autonomna realnom vremenu navigaciju algoritam (PAMETAN Navigacioni), sistem da, u zadnjih par sati na brod, hoćeš vodič STRELICA precizno i automatski da Didymos B.

Iako je nitko od asteroidi predstavlja pretnju na Zemlju, na sudar sa Dimorphos će omogućiti istraživači da demonstriram skretanje tehniku zajedno sa nekoliko nove tehnologije i pokupiti važne podatke za poboljšanje sposobnosti za manekenke i predviđanje asteroida prikupljanje. Ova poboljšanja će nam pomoći da se bolje pripremimo u slučaju da asteroid bude otkriven kao prijetnja zemlji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.