Kada govorimo o turizmu smo zamisliti da putuju na drugo mesto, ali možemo turizam jednostavno da gledam u nebo, divio zvezde u otvorenom nebo, između mitovima i priče o našoj galaksiji
Astrotourizam se i dalje konsolidira kao inovativan prijedlog koji se kombinira: Astronomija, održiv turizam, održiv i nauka.

Zbog velike svetlosnom zagađenju skoro trecinu covjecanstvo ne može vidjeti Mliječni Put kad gledam u nebo noću. Zbog veštačkog svetla urbanog razvoja, tama noćnog neba je sve oskudniji resurs u svetu.

Astrotourism je način da zaštitiš noći nebo, to je zašto popularnosti i dalje raste i sve više i više ljudi u potrazi za razmišljanje o kosmosu na mjestima daleko od velikih gradova.

U Argentini, neke od idealnih destinacija za astrotourizam su San Juan, San Luis, Mendoza i Chaco. U regionu, možete uživati Torres del Paine (Čileu), Lençois Maranhenses Nacionalni Park (Brazilu) ili Salar de Uyuni (Boliviji).

Astrotourizam protiv klimatskih promjena
Stručnjaci kažu da je astrotourizam način za ublažavanje klimatskih promjena.

Antonia Varela je direktor Starlight Fondacije, inicijative u IAC prepoznati sa zvaničnu potvrdu najviše pogodna mesta da vidi zvezde, odobrili strane UNESCO-a i u Svijetu Turizam Organizaciju i Međunarodni Astronomski Savez.

Okruženja posebno orijentiran da astrotourism će dobiti “Starlight list” što je jedina u svijetu koja prepoznaje mesta pogodnih za astrotourism. To je uglavnom odnose na nivo svetlosnom zagađenju, uključujući aspekte poput pokretljivost ili prodaja domaćih prehrambene proizvode.

Idealno okruženje
Očuvanje mjesta gdje je malo svetlosnom zagađenju je od presudne važnosti za rad astrofizičara i istraživači, koji često se osloniti na zemlju teleskope da otkrije veoma slabu svjetlost koja dolazi iz prošlosti svemira.

Astrofizičari i istraživači obavljaju iscrpan posao u cilju očuvanja tih mjesta koja imaju malo zagađenja svijetlom. Međutim, prema podacima UN-a, vještačko svjetlo je godišnje raslo 2% u zadnjoj deceniji, što direktno utječe na lokaciju mjesta pogodnih za astrotourizam.

Skyglow je efekat koji se javlja na noćnom nebu kad se čestice veštačka svetla su se razišli u atmosferu, i spusti se na zemlju od efekat oblaci, aerosols ili molekule.

Ovo efekat na mnoge slučajeve je neizbježno ali također mogu biti spriječeni po štitove svjetlost iz emituje ili prilagoditi talasnu dužinu smanjiti iznosu od plavo svjetlo.

Efekti zdravlja i okoliša
Višak umjetne svjetlosti mijenja zdravlje i okoliš. Stručnjaci tvrde da su štetni efekti proizvedeni svijetlosnim zagađenjem iz brojnih studija.

Mario Mota, američki kardiolog, učestvovao je s istraživačima iz cijelog svijeta, koji su predstavili projekte ograničavanja i unaprjeđivanja kvaliteta rasvjete širom svijeta.

U stvari, glavni cilj ove serije konferencije, koji su se suočavali sa sve od zaštitu opservatorija važnosti za održavanje radio tišinu, je da pristaneš na nekoliko prijedloga za Unoosa pravni forum, da bude održana u Beču 2021.

Nada se da će konačni dokument postati međunarodna referenca za zaštitu tamnog neba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.