Za one koji su zainteresovani da počnu da proizvode sopstvenu hranu, uzgajaju cveće, imaju lekovite biljke i druge u bašti, donosimo vam ideje o tome kako stvoriti različita domaća đubriva na prirodan i veoma ekonomičan način.

Dešava se da mnogo puta u to vrijeme nemamo već plaćene pretplate ili su u procesu. Iz tog razloga možemo koristiti domaća đubriva, pripremljena sa prirodnim elementima koji ne oštećuju životnu sredinu i obezbeđuju dodatne hranljive materije u vreme presađivanja ili sadnje uzorka.

Postoji mnogo njih, u nastavku navodimo neke koje ih možemo pripremiti u našim domovima:

Organska đubriva imaju sljedeće prednosti:
* Oni omogućavaju da iskoriste organski otpad.

* Oni povećavaju mikrobnu aktivnost tla.

* Oni oporavljaju organsku materiju tla, favorizujući zadržavanje hranljivih materija i omogućavaju fiksiranje ugljenika u tlu, kao i poboljšanje sposobnosti da apsorbuju vodu.

* Obično im je potrebno manje energije za njihovu pripremu.

Ali oni takođe imaju neke nedostatke, kao što su:

* Oni mogu biti izvori patogena ako se ne tretiraju pravilno.

Trenutno se upotreba organskih đubriva povećava zbog potražnje za organskom i zdravom hranom za ljudsku ishranu, kao i zbog podizanja svesti o brizi ekosistema i životne sredine.

Stajnjak
To je jedno od najekonomičnijih đubriva. Može se kupiti ili dobiti od životinja. Oni osiguravaju da izmet ima visoku stopu azota i može se koristiti direktno u tlu.

Humus Earthworm
To je jedno od najboljih đubriva koje možemo dodati našim biljkama, i veoma je ekonomično jer vam je potrebno samo da dobijete kalifornijske crve.

Banana čaj
Služi za pružanje kalijuma potrebnih biljkama. Mnogo je kultura kojima je zanimljiv ovaj doprinos kalijuma, poput mrkve, pasulja i mnogih drugih.

Vrlo je često i u cvjetnoj sezoni primijeniti ovaj čaj, što je upravo kada je biljci potrebno najviše kalijuma za cvjetanje

Gnojidba sa rezanom travom
Uvjeravaju da se svježe posječena trava može koristiti, jer se brzo raspada, za obogaćivanje tla hranjivim tvarima.

Sastoji se od punjenja 20-litarske posude sa isečcima trave, ili čak i sa korovom. Dodajte vodu i ostavite da odstoji dan ili dva. Zatim razrijedite miješanjem jedne šalice tečne trave sa 10 šalica vode i nanesite je na bazu biljaka.

Gnojidba sa zrna kafe
Odlična alternativa korištenju otpada od kafe. Djeluje kao izvor azota za tlo, pored toga što je bogat antioksidansima. Sastoji se od dodavanja zrna za kompostiranje ili prskanje direktno na tlu.

Ljuske od jaja
Imaju dvostruku korist: mogu se koristiti kao đubrivo ili kao repelent, u komadima ili drobljeni. Drobljeni, pospite prah u podnožju biljaka ili u blokovima, stvarajući neku vrstu prstena u bazi biljke: ova barijera može ih spasiti od puževa i nekih gusjenica.

Drveni pepeo
Drveni pepeo je bogat kalijumom i fosforom. Za njegovu pripremu je veoma lako, sastoji se samo u sakupljanju pepela spaljenog drveta i razrjeđivanju u vodi.

Komentariši