Iako je drveće poznato da utječe na temperature, one su djelotvorne u ublažavanju urbane toplote u različitim klimatskim konteksima i u poređenju s urbanim zelenim prostorima.

Ljeti je najbolje u hladovini. Ali ove izjave, za mnoge za dokaze kao vrh bor, ne izgleda tako mnogo ako smo pogledaj mnoge kvadrata našim gradovima, ili one koji su napušteni mogućnosti vegetacije da kuvam u tri popodne u nedelju u avgustu. Klupe u cementu bez skloništa, parkovi sa vatrenim metalnim slajdovima dizajniranim da pale dječje butine … Ponekad, ove elemente pokriva nadstrešnica, većina je napravila neke plastične materijal koji, iako je to pomaže zaštititi lobanje, pružaju zagušljiva osjećaj, kao mali staklenik, onima koji traže utočište. Ali … ako imamo drveće, zašto nisu koristili ili nekad tako malo i ponekad tako loše?.-

Sa temperaturama da prelazi četiri stepeni prosječna i bez veće zaštita od UV zrake, to je neizbježno da mislim o senci drveće, one saveznike da kul urbane sredine i to nestaju iz pejzaž gradova.

Urbano drveće utiče na gradske temperature, ali koliko i u kojoj klimi se oblikuje? Sada, studija nađe ta Evropska urbanim područjima koja imaju ove biljke, oko 2 do 4 puta bolji nego oni urbana zelene mjesta bez drveća.

Ovo je glavni zaključak studija pod vodstvom Švicarske Federalni Politehničkog Skolu (ETH) u Zurichu, zasnovano na podatke sa satelita na površinu zemlje temperature, a vegetacija naslovnici 293 Evropskih gradova, malo španjolskog.

Pod vodstvom Jonas Schwaab, autori objasniti u svoj članak u časopisu Priroda Komunikacije da, dok je drveće je znao da utjecaj temperature, svoju efikasnost u olakšavajuće urbana toplote u različitim klime konteksta i u odnosu na urbanom zelene prostora “nije proučavao dovoljno”.

Tako je, zasnovan na visokoj rezoluciji podatke, istraživači htela s ovim analizu da zaključim potencijal urbana drveće da se hladnjak gradova i za ovu su u odnosu temperatura je razlika između urbanim područjima sa drvećem, urbana zelene mjesta bez ove biljke i napravio područja.

Autori našao to urbana zelene mjesta bez stabla su generalno manje efektivne na smanjenju temperatura zemljine površine i njihove hlađenje efekat je otprilike 2-4 puta manji od toga izazvana urbana drveće.

S druge strane, su pokazali da je ovo urbana plantažama dovesti do niže temperature od onih od urbane tkanine u većini Evropskih gradova u leto i tokom vreline, ovo je razlika je posebno visoko u gradovima Central Evropi. Hlađenje tokom različitih sezona također pokazuje jasan regionalni obrazac.

U gradovima u južnoj Europi, kao što Córdoba (Španjolska), i u Turskoj, kao što Gaziantep i Antaliji, za hlađenje tokom proljeće je veće od toga da se dogodi u summer (ili blizu toga). U evropskim gradovima u svim drugim oblastima hlađenje je najveće tokom ljetne sezone.

Hlađenje tokom pada je niže u svim gradovima i regionima, u odnosu na hlađenje u ljeto i proljeće.

Temperatura je razlika između ruralni šume i urbana tkanine pažljivo liče temperatura razlike između urbana drveća i urbana tkanine, ali postoje neke zapažen razlike, prema autora.

Na primjer, urbano drveće smanjuje temperature površine više od ruralnih šuma u centralnoevropskim regionima; međutim, u Turskoj je istina suprotno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.