Bielidi ili Andromedidi bit će protagonisti tokom prvog vikenda Decembra, sa preko 100 meteora na sat.

Androidi (BISEs) su dobili ime po kometi Bieli kojoj je dodijeljen ovaj fenomen. Ova kiša se može naći u sazvežđu Kasiopeja.

Pojava ove kiše pokriva 3 do 9 decembra. Njegov maksimum je 8. prosinca i možete vidjeti više od 50 meteora na sat sa dobrom vidljivošću.

“To je bila najjača Andromedid meteor pukla ikada otkrio do Kanadske Meteor Orbitu Radar (CMOR),” kaže Peter Brown Univerziteta u Zapadnom Ontarija. Ova radarska karta pokazuje žarište meteorskih aktivnosti 28. novembra, 2021.

Kiša još nije gotova. “Sadašnji ispad je u toku i možda par dana ili čak i nedelje prije nego aktivnost uspori,” Brown kaže. “Ove meteori su preslab da vidi golim okom, ali oni su laka meta za našeg radara.”

Androidi su ostaci komete Biele, poznatog povjesničarima kao “kometa koja se podijelila na dva dijela”.

3D / spajajući rod počeo se raspadati ubrzo nakon svog otkrića 1772.godine. Bila je to dvostruka kometa kada je prošla kroz zemlju 1852.godine i nakon toga više nikada nije viđena. 1872. i 1885. godine, tisuće meteora ispaljenih iz sazviježđa Andromede dok je zemlja prolazila kroz ostatke Biele. Kineski zapisi opisuju “zvijezde padaju poput kiše”.

Onda su i Andromedidi nestali. Kiše su slabe ili u potpunosti odsutne od kasnog devetnaestog vijeka. Samo iznenadni ispad 2011. godine istakao je da krhotine Biele još uvijek vrebaju u blizini. Ovonedeljna aktivnost je još obećavajuća.

Bill Cooke, iz NASA-inog Ureda za Meteoroidno okruženje (MEO), jedan je od nekoliko stručnjaka koji su modelirali puteve povezivanja roda, nadajući se povratku. “Naši modeli obično ne predviđaju tajming ili intenzitet,” kaže on. “Međutim, ove godine je naš model bio u pravu u tajmingu.”Ovaj grafikon pokazuje trenutne radarske podatke (crvene tačke) ispred očekivanih prijelaza protoka krhotina:

Prema Kuk je model, novembar 28 eksploziju uzrokovao potok prašine je deponovan na 1655, zanimljivo prije kometa se srušio. “Nismo mislili da će 16555 prijelaz proizvesti mnogo,” priznaje Cooke. “Dakle, ispad je bio iznenađenje.”

Tim astronoma na čelu s Paulom Wiegertom (uključujući i Browna) već je na prvi pogled 2023.predvidio jak rast Android-a. Ako su u pravu, ekranu dvije godine od sada mogu proizvesti do 200 bistar meteori na sat, gotovo ni Perseidima i Geminids. Aktuelni ispad pruža nove podatke za svoje modele prijenosa i mogao bi pomoći u unaprjeđivanju predviđanja.

Kanadski meteorski radar je pokrenut zadrugom sporazuma između Meteoritske grupe Zapadnog Univerziteta i NASA-inog Ureda za Meteoritnu sredinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.