Iz Vijetnama poduzetnik predlaže rješenje protiv plastičnih slamki za jednokratnu upotrebu. Njihov prijedlog je biorazgradiv, ekonomičan, pa čak i jestiv.

Svakodnevni predmet, sa nekoliko minuta upotrebe i koji može potrajati i do 500 godina da se razgradi u našem okruženju, uzrokujući vrlo ozbiljnu štetu morskim ekosistemima. Između 40-60% kornjača unosi plastiku i da se kod nekih vrsta ptica ovaj procenat čak povećava na 93%. Više od milion ptica i više od 100.000 morskih sisara umire svake godine kao rezultat svih plastike koje stižu do mora.

Svake godine oko osam miliona tona plastike završi u okeanima. Jedan od glavnih izvora zagađenja su plastične slamke, što znači ogroman uticaj na životnu sredinu za planetu.

Kada morska fauna dođe u kontakt sa slamkama, obično ih jedu vjerujući da su hrana. Plastika se akumulira u vašem tijelu, uzrokujući bolest ili čak smrt. Kao mala pomoć u rješavanju problema, vijetnamski Tran Minh Tien dizajnirao je potpuno biorazgradivu slamku, čija sirovina dolazi od plodne biljke u delti Mekonga.

Kao mala pomoć u rješavanju problema, vijetnamski Tran Minh Tien dizajnirao je potpuno biorazgradive ekološke slamke, čija sirovina dolazi od plodne biljke u delti Mekonga.

Tehničke specifikacije
Namijenjeni su za jednokratnu upotrebu u restoranima. Ali ako ćete ga koristiti kod kuće, možete ga ponovo koristiti. Dovoljno je da ga isperite, ostavite da se osuši i vratite u frižider.

Slamke su potpuno biorazgradive i za jednokratnu upotrebu. Preporučuje se odlaganje zajedno sa organskim otpadom. Ako završe na deponiji sa neorganskim otpadom, to ometa njihovo raspadanje.

Da biste povećali njegovu izdržljivost, preporučuje se čuvanje u hladnjaku do dvije sedmice.

Kako se prave tra ne slamke?
Prvi korak je odabir šupljih stabljika trave. Zatim se operu i iseku na komade od 20 centimetara. Nakon što su ovi koraci izvedeni, unutrašnje lice se očisti metalnom šipkom.

Kompanija po pravilu ima da primeni još jednu rundu pranja. Nakon sušenja, slamke se sakupljaju zajedno i umotavaju u listove banana.

Komentariši