Iznenađujuće pronaći na mikrob aktivnost na Grenlandu otkriva se novi mehanizam koji mikroba možda se povećava stopu na koje led stanja ogromna ostrvo otopi u kontekstu globalnog zagrijavanja, doprinese veći porast nivoa mora na planeti.

Tim, uključujući Sasha Leidman i Asa K. Rennermalm od Rutgers Univerziteta (Državni Univerzitet u New Jersey) u Sjedinjenim Državama, je pronašao da određene mikroba u taloga od istopiti vodotoka povećanje stopa se otapa led jer su jer talog u tim potoka, koja je dobra moć da je se apsorbuje sunca, da se skupe na kocke.

Ove grudve se više ne mogu lako odnijeti dotokom vode i početi se akumulirati. Njegovo stalno prisustvo se prevodi u više toplote i, stoga, u većem ritmu odmrzavanja.

“Ovi plavi potoci mogu se vidjeti na cijelom Grenlandu i apsorbirati više sunčeve svjetlosti nego okolni LED, što dovodi do većeg topljenja,” pojašnjava Leidman. “Ovo je pogoršana do broja tamni sedimenata u ove brzake, … što je rezultiralo čak i veće apsorpcija svetlosti i veće topi to može da poveća rast nivoa.”

Grenlandski ledeni pokrivač pokriva približno 1.700.000 kvadratnih kilometara, većinu Ostrva. Procenjuje se da će se globalni nivo mora podići za oko 6 metara ako se debeli ledeni pokrivač potpuno otopi. Autori studije pregledao jedan od ovih potoka na Grenlandu, da zauzimaju zemlju uzorke, uzima mjere i koristi antene istraživanja područje od radilice.

Našli su da koje pokrivaju četvrt potoka dno, mnogo više od procijenjenih 1.2% da bi postoji ako organska materija i cijanobakterija nije uzrok taloga zrnaca da se spajaju. Oni su također pokazali da potoci imaju više sedimenata nego što su predviđali hidrološki modeli koji se trenutno koriste. Supraglacijalni tok i poplavna ravnica sa sedimentima na jugozapadnom Grenlandu.

Istraživački tim utvrdili da je jedini način za taloga da akumuliraju u ovim potoka je za bakterije se razmnožavaju se u talog, uzrokuje taloga zrnaca da se spajaju u jaja 91 puta svoju originalnu veličine. Ako se bakterija ne proširi u sedimentu, sve će to isprati voda i ovi potoci će apsorbirati mnogo manje sunčeve svjetlosti.

Ovaj proces skupljanja sedimenata desio se duže od ljudske istorije, ali je njegova akcija sada mnogo kritičnija. Solarne energije apsorbiran od strane potoka je djelomično zavisna o zdravlju i dugovječnost bakterije, i, u začarani krug, veće zagrijavanje na Grenlandu može dovesti do većeg taloga depozitima u ledeno potoka.

To je vjerovatno to smanjenje u oblacima i rast temperature na Grenlandu će izazvati veće širenje ove bakterije, koje u red će dovesti do većeg odmrzava djelovanjem sedimenata. Od klimatske promjene uzrokuje sve veći dio ledene da bude pokriven potoka, ovo povratne informacije može dovesti do znatan rast na Grenlandu je doprinos rast nivoa.

U drugoj studiji je napravljen sličan nalaz koji utječe na Antarktik. Timom od Ostalog Khan, Centar u.s. Nacionalni Snegom i Ledom Podatke (NSIDC), centar povezan sa Univerziteta u Kolorado u Stenu, i uz podršku od NASA-i, je pronašao da je crvena i zelena algi koje rastu u snijegu Antarktika poluotok, uzrokuje veliku otapanja dodatne, koji se oslanja na već suočava kontinentu.

Epizoda masivne alge proliferacija vjerovatno će povećati na Antarktiku kao planeta nastavi da se toplo, dalje nagriza otapanja i doprinose proširenje leda zone na Antarktiku Poluostrva regionu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.