Zvijezda je astro, poput Sunca, koji sja kroz nuklearne reakcije koje se pojavljuju u njegovom središtu. Sa izuzetkom sunce, zvezde izgleda da golim okom kao bistar i šampanjca, zbog atmosferske turbulencije, bez odmah očito prijedlog u odnosu na druge predmete popravio na nebu.

U proučavanju zvijezda, znajući njihovu masu-količinu supstance koju objekat posjeduje-je vrijedno suviška, “zvijezda” datuma pitanja. I to je vlasništvo je u direktnoj vezi sa evolucija da svaki predmet će, to je da ti kažem koliko će biti rođen, šta faze to će proći, koliko dugo ću živjeti i kako će umreti, što je bitna informacija u ovoj oblasti istraživanja. Stoga, da bi uspeli da izmerim ga za najvećeg i najzgodniji zvijezda koje imamo informacije tako daleko u našoj galaksiji je, za tim Instituto de Astrofísica de La Plata (IALP, CONICET-UNLP), ogroman i transdecijalnom postignuće. Naučna novost objavljena je prije nekoliko dana u prestižnim mjesečnim natpisima Kraljevskog astronomskog društva.

Znanstveni tim iz Instituto de Astrofísica de La Plata (IALP, CONICET-UNLP) uspeo da izmerimo masa od najvećih i najzgodniji zvezda u našoj galaksiji tako daleko, prema ovom članku nedavno objavljene u Sjevernoj americi časopis Mjesečni Primeti Kraljevske Astronomski Društvo.

“Masivne zvijezde su sve one koje imaju, po rođenju, najmanje 8 puta veću masu sunca. Veće su, brže evoluiraju, tako da žive je manje vremena nego što manje onih,” rekao Cinthya Rodríguez, CONICET momak u IALP i glavni pisac za posao.

“Razmislimo da u mliječnoj stazi ima ukupno oko 100.000 miliona zvijezda, od kojih su samo par hiljada masivne. A od njih, samo 138 ih je poznato i detaljno opisano. Njihov posmatranju je mnogo teže zbog mjesta gdje se nalaze i zato njihovo postojanje je kratak u astronomske uslovima, ” je dodao specijalista.

Upravo tako, da je ovo veliki spisak zvijezde, moramo sada da dodam HM1 8, zvijezda da tim specijalista uspio mjera i opisali u detalje zahvaljujući slike dobijene u Las Campanas Opservatorije, koja se nalazi u planinama Atakame, u Čileu.

U stvarnosti, HM18 je pomrčina binarnog sistema, to znači da su one dve zvezde koje se okreću jedna oko druge i pokrivaju jedna drugu. Nalazi 9,000 svetlosnih godina od Zemlje, najveća zvijezda ima 34 puta masovne Sunca, 11 puta njen prečnik, i površinska temperatura je 7 puta veći,” Rodrigez rekao.

Još jedna činjenica da snažno zvao Argentinac, naučnici je veliki svijetlost od HM1 8, pošto sija 250,000 puta više od energije koja emituju centralna zvijezda Solarnog Sistema.

U vezi sa svojim godinama, Rodrigues i njegov tim saradnika uspio odrediti to je oko 2.000.000 godina star, vrijeme da mjesta to više ili manje, u sred svog života, uzimajući u obzir da te masivne predmeta prošle manje od 10,000,000 godina, vrlo malo u odnosu na one manje, čiji postojanje dostigne nekoliko milijardi godina.

Za njegov deo, Gabriel Ferrero, IALP astronom i koautor studije, objasnio je to u rođenju, ogromna zvezda ulazi u fazi zove “glavni sekvencu”, u kojem se troši većinu svog života.

“Onda slijedi div fazu i, na kraju, i vrlo brzo, da eksplodira, a završava svoje postojanje kao supernove gravitacionog kolaps, naglo izbacujem skoro sve svoje materijal,” Argentinac astronom dodao. S obzirom na ove parametre, sve ukazuje da HM18 izlazi iz svog glavnog niza da se pretvori u diva.

“U početku, kada se univerzum pojavio, postojala su samo dva gasova: vodik i helij. Ostatak elementi, poput kalcijum, ugljenika, kiseonika, i više, na kraju je formirana u zvijezde, pucati u svemir svaki put jedan izumrli. Kroz taj proces su formirani atomi našeg tijela, a otuda i izreka ‘Mi smo zvjezdana prašina’. Ali ne sve zvezde su sposobni da stvore ih, ali samo najvećeg, između kojih je HM1 8 sistemu, gdje smo sada sposobni da nacrtam vrlo rigorozna karakterizacija i potvrdi da je najviše ogromno i vruće zvijezda koja je precizno merenje je napravio kroz Mliječni Put”, zaključili Ferrero.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.