Humus je supstanca sastavljena od određenih organskih proizvoda koloidne prirode. … Humus je okarakteriziran svojom crnom bojom, uglavnom zbog velike količine ugljika koju sadrži.

Način za pravljenje kompost ili humusa sastoji u osnivanje slojevi suva i mokra talog u composter, naizmjenično konferencije. Na taj način, serija mikroorganizama i enzima djelovat će hraneći se otpadom, raspadajući se i transformirajući ove rezidencije u kompost i humus.

Pored toga, accelerators i activators od ovih mikroorganizama i enzima postoje na tržištu i smanjiti procesa raspadanja do pola.

Humusa, ili organsko gnojivo (kao što je također poznat) sastoji od supstancu koja se sastoji od određene prirodni proizvoda koji dolaze iz napredne raspadanje organski ostaci. On je okarakteriziran tako što ima crnu boju zbog svog visokog sadržaja ugljika. Obično to može naći u čvorovi, šuma, međutim, postoji i način da se pripremi u kući.

Organske elemente koji čine humus smatraju stabilan zbog visoke stanju raspadanja. S obzirom da se ne mogu vidjeti značajno modifikovane tokom vremena.

Osobine humusa
Humus u organskom proizvodu koji sadrži beskrajna svojstva za zemlju i biljke, neke od njih se mogu definisati kao sljedeće.:

Visoko hranjive tvari.
Visoki nivo mikroorganizama.
Bogati hormonima rasta.
Bogata kiselinama.
Štiti biljke od štetočina i bolesti.
HUMUS KORISTI.
Jedna od prednosti koje nudi humus su sljedeće:

Gnojivo
Humus sadrži neophodne hranjive tvari spremne za asimiliranje biljaka. Jer ima sve potrebne hemijske i mikrobiološke transformacije.

100% organski
Što se sastoji od potpuno organskog otpada, dim je proizvod potpuno organskog porekla to ne koristi svaka vrsta hemijskog proizvod. đubrivo dozvoljeno u organskoj poljoprivredi.

Poboljšava strukturu tla
Efekat humusa je iznenađujući, čini zemlju lakšom i mekšom i samim tim lakšom za rad. Na jednoj ruci, to smanjuje napor od botaničar u različita posla i na drugoj ruci olakšava život biljke koje mogu korenje i više lako i duboko.

Ne miriše loše.
Humus je bez mirisa đubrivo, ne mirisom izmeta, ali smrdi na vlažnim tlu kao što su pronašli u grmlju. Iz tog razloga je ona posebno pogodna u kontekstu urbane bašte ili kultivacije na balkonu. Jer na ovim mjestima postaje teško uskladištiti i koristiti proizvode koji stvaraju neprijatne mirise.

Povećaj proizvodnju
Po mogućnosti da proći detoksikaciju tla od zaraze sa hemikalijama i povećati odbranu protiv štetočine i bolesti useva, proizvodnja biljka je porastao.

Snimi vodu
Između 15 i 25% navodnjavanja se može spasiti kad se koristi humus, jer ima visok kapacitet vode. Osim toga, ima neutralni pH koji pomaže u obnovi ravnoteže biljaka.

Aktivirajte tlo.
Sposoban je da pokrene biološke procese u tlu. To je također Najbolji prirodni navijački medij.

Earthworm humus
Crv humus, takođe zvani vermicompost, smatra se najkvalitetnijim prirodnim gnojivom na svetu. Ona se sastoji od rezultata probavne transformacije koju vrše crvi o organskoj materiji.

Crv je životinja koja ima sposobnost da biodegrade organska materija u nekoliko sati, što naravno preuzima mjeseci. To je zahvaljujući snažnoj akciji njegovog digestivnog sistema, koji generira proizvod odore granularne teksture i cilindričnog oblika. Ima braon ili tamno crnu boju i svež ukus zemlje. Ovaj humus je sastavljen od ugljika, kisika, azota i svih makro i mikroelemenata koji se koriste za njegovo podrijetlo.

Korist
Koristan mikroflora sadržan u zemlji humus ne može se izjednačiti sa bilo sličnim gnojivom. Jer ima bakterijski sadržaj do dvije milijarde kolonija po gramu uzorka. Čineći ga najboljim cijepljenjem života u zemljištu koje ga koriste.

Humus ima magnetnu akciju koja omogućuje spajanje između čestica tla i daje uspon granularnim strukturama koje omogućavaju optimalni razvoj korijena. On također poboljšava razmjenu plina, aktivira mikroorganizme tla i povećava oksidaciju organske tvari. Ovo značajno promovira optimalni razvoj pogona.

Kako pripremiti crva humusa?
Vermicompost se može lako napraviti kod kuće. Ispod, ćemo ukazati svaki od koraka da slijedi.

NAPRAVI VERMICOMPOSTER
Može se napraviti kod kuće sa drvenom ili plastičnom kutijom. Može se kupiti i u bilo kojoj prodavnici vrtova bez ikakvih komplikacija jer je to ekonomična stvar i postoje ih raznih veličina.

BIRANJE DOBROG MJESTA
Najvažnija stvar kod odabira mjesta gdje će se postaviti vermicomposter, je da ima hladovinu i da je zaštićena od vjetra i kiše. Ako imate baštu sa drvećem možete staviti ispod jednog od njih.

PRIPREMITE “KREVET”
Prvi sloj koji se stavlja na vermicompozer, ne bi trebao biti kompost materijal, nego “krevet” napravljen tresetom ili kokosovim vlaknima. Materijal koji je izabrao nije važno, ali šta god da je, mora da je navlažile prije stavljam. A ova baza bi trebala biti duboka tri prsta.

DODAJ CRVE
Crvi koji su najviše korišteni da naprave humusa su kalifornijski crveni crvi zvani Eisenda foetida. Ova vrsta se koristi za svoj veliki voracity, otkada jede mnogo, oni su također proizvesti veću količinu humusa za manje vremena.

Crvi bi trebali biti postavljeni na vrh prvog sloja materijala koji je prethodno postavljen. Kontejner je onda vrhunac i crvi dozvoljeno da se naviknem na svoj novi dom za bar jedan dan pre nego što se doda kompost materijal.

DODAJEM ORGANSKU MATERIJU
Nakon 1 ili 2 dana možete postaviti ostatke povrća koji će služiti hraniti crve. Povećavajući broj dok se broj crva povećava. Ako sve radi ispravno, nakon tjedan dana u dnu smije početi da akumuliraju tečnost nastale od crva.

ŽANJEŠ HUMUS.
Na dnu poslužavnik će pasti izmet vas mora skupiti na kraju proces, ti ćeš znati da je došlo vrijeme kada je u pitanju je sličnih zemlji.

KAKO KORISTITI HUMUSA
Količina humusa koji bi se trebao koristiti za biljke zavisit će od njihove veličine. Za veliko drveće će biti 2 do 3 kg, a za male biljke i žbunje 500 g ili 1 kg.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.