Hubble svemirski teleskop je završio svoja opažanja na četiri gigantske planete Sunčevog sistema. Svake godine Hubble fotografira vanjske planete da otkrije promjene u njihovoj atmosferi.

Svemirski Teleskop Hubble (HST) nalazi u vanjskom rubu atmosferu, u kružni orbita oko Zemlje u 593 kilometara nadmorske visine, koja preuzima 96 da 97 minuta da putuje.

Hubble je lansiran u orbitu 24.aprila 1990, kao zajednički projekat NASA-e / Evropske svemirske agencije (ESA). Teleskop može pribaviti optičke rezolucije veće od 0.1 arcsekundi. Ima ukupno težinu od oko 11.000 kilograma. U obliku je cilindričnog oblika, sa dužinom od 13,2 m i maksimalnim promjerom od 4,2 metara.

Posljednjih 50 godina, drugačije svemirskim brodovima zarobili ove četiri čudovišta pokazuje stalno mijenja njihovih impresivno i šarene atmosfere. Fotografije koje je Hubble slikao tokom godina otkrivaju suptilne i iznenadne promjene u ovim atmosferama. Oluje, sezonske promjene i različiti vremenski obrasci su primjećeni na svakoj planeti.

Jupiter
Hubble-ova slika Jupitera ove godine pokazuje svoju turbulentnu i uvijek nestabilnu atmosferu. Nekoliko novih oluja je detektovano i, još jednom, planetarni ekvator je promijenio boju.

Područje ekvatora SAD ima tamnu narandžastu boju, koju su astronomi smatrali “neobičnom”. Prošlo je nekoliko godina otkad je Ekvador izgubio svoju tradicionalnu bijelu boju.

Detektovane su nove Oluje odmah iznad ekvatora. Ove crvene regije mogu biti definisane kao ciklonski vrtlozi, koji imaju varijacije u izgledu. Neki imaju jasne, definisane i koncentrirane strukture, dok su drugi difuzni i raštrkani.

Hubble je dobio sliku Jupitera 4.rujna 2021.

Saturn
Ovu sliku Saturna je dobio e Hubble 12. Rujna 2021. Radikalne promjene su prikazane na izgled bendova sjeverne hemisfere planete, gde je trenutno jesen. Slika također pokazuje plavičasti ton južnog pola nakon izlaska zime.

Uranus
Fotografija Urana je snimljena Hubbleom 25. listopada, 2021. Možete vidjeti svijetli Sjeverni pol planete. Sada je proljeće na sjevernoj hemisferi i čini se da ultraljubičasta radijacija od sunca uzrokuje taj sjaj sa pola, astronomi još nisu mogli objasniti zašto.

Zanimljivo, čak i kad Sjeverni pol postane svjetliji i svjetliji, granična zona na jugu ostaje na istoj geografskoj širini, koja je stalan značaj Hubble-ovih opažanja Urana tokom godina.

Neptun
Hubble je dobio ovu sliku Neptuna 7.Rujna 2021. Istraživači su primijetili da je crna tačka Neptuna još uvijek vidljiva u ovom području. Nedavno je primijećeno da je to mjesto imalo promjenu u svom kursu, nakon što je krenulo prema ekvatoru, on trenutno ulazi u region Sjevernog pola.

Plavu boju, karakteristika Neptun, i Uran, da li je rezultat korišćenje crveno svjetlo od metan-bogati atmosferama, u kombinaciji sa Rayleigh, čekaj efekat, što također čini da se Zemlja je nebo plavo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.