Naredni decembar ponudit će nekoliko alternativa u astronomiji. Zadnji mjesec 2021 donosi iznenađenja.

Astronomski kalendar 2021 bio je pun velikih događaja koji su se mogli cijeniti iz naše zemlje. Od meteorskih kiša i pomrčina, do crvenih mjeseca i prstenova vatre.

Zemlja je da odradim još jedan period prijevod oko Sunca, do kraja godine se približava i zatvara sa najjača astronomski događaja. Potpuno pomračenje Sunca, dva zvjezdana tuširanja i dolazak zimskog solsticija bit će dio astronomskog kalendara za decembar 2021. Nemojte propustiti zadnju priliku da pogledate prema nebeskom trezoru i izgubite se u prostranstvu svemira.

Astronomski kalendar 2021
4. Decembar: potpuno pomračenje Sunca
Ova godina je bila vrlo aktivna što se tiče pomračina. Samo novembru nam je dao najduži pomracenja meseca u veka i sad je vrijeme za prirodna satelit da pomračenje je veca zvijezda. Pomračenje Sunca se dešava kada su Sunce, Mjesec i Zemlja savršeno poravnati. U svemirskom ples, prirodno satelit stoji između veca zvijezda i na Zemlji, blokira vidljivost sunčeve zrake danju dio naše planete.

Kada dođe do totalnog pomračenja Sunca, određene regije planete potpuno padaju u tamu. Tokom dana, Mesec postepeno prekriva sunčeve zrake dok noć ne sretne dan. U tom procesu otkriva se predivna Vanjska atmosfera sunca poznata kao Korona.

Zbog uslova ovih fenomena, teško ih je posmatrati i može se videti samo u određenim regijama. Decembra 4, 2020, potpuna pomracina sunca se može vidjeti u svoj maksimum sjaj na Antarktiku i južni Atlantski Okean. I djelimično u Južnoj Africi, poput Bocvane i nekih regija Australije.

Za regione Sjeverne Amerike morat ćemo čekati do 2024. kada možemo posmatrati totalnu pomračinu sunca.

13. i 14. decembar: Geminid star tus
Geminidi su ultimativna meteorska kiša. Oni meteor lovci pripremite se cele godine čekati Geminids, jer je on jedan od najaktivniji sa 120 najezde svjetlo na sat. Smatraju se jednom od najljepših astronomskih predstava godine.

To vodi godišnje od 7 do 17 decembra, iako postoji noć gdje dostiže svoj vrhunac i idealno da odem iz grada da vide kola preći preko neba. Ovog decembra 2021.raskoš Geminida može se vidjeti između 13 i 14. Najbolje gledanje biće sa mračnog mesta posle ponoći. Meteoriti će procvjetati iz konstelacije Gemini, ali se mogu pojaviti bilo gdje na nebu.

19. decembar: hladni pun mesec
Hladni pun Mjesec dostići će svoj pun mjesec u 04: 37 UTC 19.decembra, dva dana prije ulaska zimskog solsticija. Hladnog mjesec je instaliran u svemir da službeno dobiti najduži i najmračnije noći u godini.

21. decembar: ljetni solsticij (južna hemisfera)
Službeni ulazak ljeta (ljetni solsticij) na južnoj hemisferi dolazi sredinom decembra. Sezonske promjene se pripremaju za transformaciju dužine dana i noći. Dok na sjeveru noći počinju da vladaju, a dani postaju kraći. U južnoj hemisferi se dešava upravo suprotno, svetlost stvara svoje prisustvo.

Ulazu u prekretnica dogodi kada Sunce će biti postavljeni na jug u nebo i Zemlja će biti u blagi sklonost da će se daje malo mjesta sa magičnim zime tame na sjeveru.

21. i 22. decembar: Kiša Ursid stars
Nazvan je po svojoj blistavoj tački, koja se nalazi u sazviježđu Mali Ursa. Ovaj mali kiša proizvodi između 5 i 10 meteori na sat i da je sastavio zrnca prašine ostavio Kometa Tuttle. Godišnji period izgled je od decembra 17 do 25, sa svojim najvišu tačku između 21. decembra i 22, što se poklapa sa ulaska zima i ljeto prekretnica za sjever i jug, respektivno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.