Iznenađujuće, ovaj virus djeluje na tajanstven način, ne znajući ko, kada i kako će udariti. U ovom slučaju, prirodnoj sredini nije strano primanje napada nevidljivog neprijatelja.

Na osnovu informacija dostupnih do danas, rizik od slanja životinja COVID-19 ljudima se smatra niskim. Trenutno nema dokaza da životinje igraju glavnu ulogu u širenju SARS-CoV-2, virusa koji izaziva COVID-19, ljudima.

Koronavirusi su velika porodica virusa koji su česti kod životinja. Tamo su četiri rodova od porodice Coronaviridae (Alphacoronavirus, Betacoronavirsus, Gammacoronavirus i Deltacoronavirus) to je zato što drugačije bolesti u različite vrste životinja. Koji ističe da ponekad ljudi dobiju te viruse i prošire se na druge ljude. Na primjer, SARS-CoV je bio povezan s civetima, a MERS-CoV se prenosi dromedarnim kamilama.

Tri snježna leoparda umrla su iz Kovida.
Lincoln Zoo u Nebraski (USA). UU.) je prijavio smrt tri snježna leoparda (Pantera uncia), koji su poginuli zbog komplikacija s COVID-19.

Samo nekoliko hiljada od ovih leoparda ostati u svet i da su u ranjiv prema Međunarodna Unija za Očuvanja Prirode. Leopardi koji su u zatočeništvu su ključna rezerva za njihovu zaštitu, tako da je njihov gubitak ozbiljan.

Tri snježna leoparda, nazvana Everest, Makalu i Ranney, u oktobru su bili pozitivni na SARS-CoV – 2. Svi su liječeni steroidima i antibioticima, i od njih se očekuje da se potpuno oporave. Ali sve tri su imale komplikacije vezane za bolest i umrle uprkos činjenici da su veterinari bili optimistični po pitanju njihovog oporavka.

“Što je sa velikom tugom da obavestimo naše zajednice tri snijeg leoparda u Lincoln Zoo vrtu umrlo zbog COVID-19 komplikacija,” zoo postavio na društvene mreže. “Naši leopardi, Ranni, Everest i Makalu, voljeli su cijela naša zajednica unutar i izvan zoološkog vrta. Ovaj gubitak istinski slama srce i svi žalimo.”

Komentariši