Svijet Tlu Dan 2021: “Zadrži tlu živ, zaštititi tlu raznolikosti” ima za cilj da podigne svest o važnosti za održavanje zdravo ekosistema i ljudska dobrobit rješavanjem raste izazove tlu upravljanja.

Bori gubitak tlu raznolikosti, podizanje tla svijesti i ohrabrujuće vlade, organizacije, zajednica i ljudi širom svijeta se posvetis da proaktivno poboljšanje tlu zdravlje.

Biljke hrane cijeli svijet stvorenja na zemlji, koja zauzvrat hrane i štite biljke. Ova raznolika zajednica živih organizama održava zemlju zdravom i plodnom. Ovaj ogroman svet predstavlja zemljanu biodiverzitet i određuje glavne biogeohemijske procese koji omogućavaju život na Zemlji.

Dakle, ove godine kampanju “Drži tlu živ, zaštititi tlu raznolikosti” ima za cilj da podigne svest o važnosti za održavanje zdravo ekosistema koji i garantujem ljudsko zdravlje sa efikasan zemljište. Ako uskoro ne djelujemo protiv gubitka zemljane biodiverziteta, zemlja će izgubiti plodno tlo, prijeteći sigurnosti hrane.

Da da doprinos naše malo, ZARAĐUJEM je pripremio web stranice pune zabave inicijative i materijal svijesti i šire na različitim platforme, a mnogi zbivanja zabrinjavajuće prijetnja od tla raznolikosti gubitak su organizirani.

Izvor
Svijet Tlu Dan (WSD) obilježen godišnje svakih 5 decembra od 2014, godina u kojoj UN određeni ovo sastanak na prijedlog ZA godinu dana.

Porijeklu ideja vratiti do 2002 hvala na impulsni Međunarodne zajednice Tlu Nauka (IUSS), koja je predložila ovu događaj u okviru Globalne Tlu Savez, jedan zajednički forum pojavila kao odgovor na potrebu da podijeliš održivi iskustva da se oporavi zemlje koji smo mislili da je beskonačan resursa.

Zašto 5. Decembar?
Ovo je službeno dan prepoznao u sjećanje na Kralja Tajlanda Bhumibol Adulyadej, draga monarh preminuli 2016 koji je službeno odobrio taj događaj i koji je bio jedan od velikih promoter za ovu ideju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.